SKŁADNIKI dla 2 osób
1 pierś z kurczaka, pokrojona w grubą kostkę
60 ml miodu
60 ml sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki drobno startego imbiru
2 łyżeczki drobno pokrojonego czosnku
1 łyżka nasion sezamu
2 łyżki szczypiorku posiekanego
WYKONANIE
1. W niedużym rondlu wymieszała, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir oraz czosnek. Mieszając podgrzewałam na wolnym ogniu. Przełożyłam mieszankę do miski i odczekałam, aż ostygła.
2. Do marynaty dodałam pokrojoną pierś z kurczaka, dokładnie obtoczyłam i schładzałam w lodówce 4 godziny.
3. Rozgrzałam patelnię grillową na średnią temperaturę i grillowałam kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony, aż zmiękł. Podałam szaszłyki posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...