SKŁADNIKI
NA KRUCHE CIASTO
20 dag masła
30 dag mąki
10 dag cukru pudru *ja dodałam 20 dag
szczypta soli
2 żóltka
NA MASĘ SEROWĄ
80 dag twarogu
4 jajka
20 dag cukru pudru *ja dodałam 30 dag
10 dag masła
0,5 szklanki śmietanki
2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
miąższ wyskrobany z 1 laski wanilii
5 dag rodzynków
5 dag smażonej skórki pomarańczowej
sok z 0,5 cytryny
DODATKOWO
masło do wysmarowania blachy
1 żółtko do posmarowania wierzchu
WYKONANIE
Nożem siekamy zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą. Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki bierzmy 2/3 ciasta i wykładamy na spód posmarowanej masłem blaszki. Nakłuwamy i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
Teraz masa serowa. Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło. Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka ubijamy białka na pianę. Masę serową delikatnie, acz stanowczo, mieszamy z pianą, dodając najpierw 1/3 a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paseczki centymetrowej szerokości. Układamy z nich na masie serowej ozdobną kratę. Kratę smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Gdy wystygnie, serwujemy go w całej jego okrasie, którą można wzmocnić wisienkami z konfitury lub kawałkami skórki pomarańczowej ułożonymi w oczkach kratki.
NIE kladzie sie wisienek na serniku.A od gory powinien byc pokryty bailym lukrem i posypasny gesto rodzynkami (moga byc z rumu) i skorka pomaranczowa.
OdpowiedzUsuń