SKŁADNIKI dla 4 osób
1 i 3/4 szklanki mleka pełnotłustego
4 żółtka z dużych jajek
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
WYKONANIE
Mleko zagotowałam w rondelku. W międzyczasie utarłam żółtka z cukrem, mąką i wiórkami kokosowymi na gęstą masę. Stopniowo dodawałam gorące mleko do masy, cały czas ucierając. Następnie przelałam całość z powrotem do rondla. Podgrzewałam krem na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstniał. Przełożyłam go do 4 kokili i schładzałam w lodówce przez 25 minut. Wierzch deserów posypałam brązowym cukrem i karmelizowałam go za pomocą palnika kuchennego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...