SKŁADNIKI
120 g herbatników
100 g masła
2 puszki mleka kokosowego
6 łyżek nasion chia
syrop z agawy (ilość wedle uznania)
szczypta soli
20 g żelatyny
sok z jednej cytryny
1 duża puszka ananasów
1 galaretka ananasowa lub cytrynowa
WYKONANIE
1. Herbatniki zmieliłam z blenderze i połączyłam z rozpuszczonym masłem. Wyłożyłam nimi spód okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam około 15 minut.
2. Mleko kokosowe zagotowałam w garnuszku, wsypałam nasionka chia, wlałam sok z cytryny oraz około 6 łyżek syropu z agawy. Wsypałam szczyptę soli.
3. Całość gotowałam około 15 minut. Następnie odstawiłam na 3-4 minuty i dodałam rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę. Dokładnie wymieszałam i wlałam masę na wcześniej przygotowany spód.
4. Wstawiłam ciasto do lodówki i odczekałam aż dokładnie zastygło. Następnie wyłożyłam na wierzch ananasy, zalałam wystudzoną galaretką i ponownie wstawiłam do lodówki.
3. Całość gotowałam około 15 minut. Następnie odstawiłam na 3-4 minuty i dodałam rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę. Dokładnie wymieszałam i wlałam masę na wcześniej przygotowany spód.
4. Wstawiłam ciasto do lodówki i odczekałam aż dokładnie zastygło. Następnie wyłożyłam na wierzch ananasy, zalałam wystudzoną galaretką i ponownie wstawiłam do lodówki.
Zobacz także:
DESER Z NASION CHIA
KOKOSOWY CREME BRULEE BEZ ŚMIETANY
PANNA COTTA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...