SKŁADNIKI
NA KREM CYTRYNOWY
4 duże jajka
4 średnie cytryny
100 g masła
100 g cukru
100 g herbatników zbożowych
BEZA
2 jajka
30 ml wody
100 g cukru
PRZYGOTOWANIE
Cytryny dokładnie umyj. Zetrzyj skórkę, oraz wyciśnij z nich sok. W małym rondelku rozbełtaj jajka, dodaj cukier, sok i skórkę z cytryn. Lekko ubijając podgrzewaj masę, dodaj połowę masła, a gdy będzie już gorąca ściągnij z ognia. Stale mieszając dodaj resztę masła. Masa powinna wyglądać jak na zdjęciu poniżej. Przelej krem do miski i wstaw do lodówki by zgęstniał.
W małym rondelku rozpuść cukier w odrobinie wody.
By przygotować bezę włoską oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj, stopniowo dodając syrop cukrowy. Ubijaj bezę dopóki misa całkowicie nie ostygnie.
Herbatniki drobno pokrusz i przesyp do małych ceramicznych foremek. Przykryj je kremem cytrynowym a bezę wyłóż na wierzch, używając rękawa cukierniczego lub łyżki. Możesz również podpalić bezę ręcznym opiekaczem.
Ekstra. Ja też wczoraj w programie Ani natknelam się na ten przepis. Od razu mnie zainteresował!!😀 Pytanie tylko co zrobić, gdy nie posiadam opalarki... czy można się czymś wesprzeć?
OdpowiedzUsuń