Sałatka z tofu to znakomita propozycja na lato. Jest orzeźwiająca i pożywna, a co najważniejsze przygotujesz ją w zaledwie 10 minut. Dodatkowo zawarte w dressingu suszone śliwki, korzystnie wpływają na trawienie. Myślę, że jest to cenna informacja dla osób dbających o linię.
SKŁADNIKI dla 4 osób
2 łyżki suszonych wodorostów wakame
1 dymka, pokrojona w cieniutkie paski
700 g tofu, pokrojonego w kostkę
2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
sól morska i świeżo zmielony pieprz
4 duże liście sałaty do podania
DRESSING
2 duże suszone, marynowane śliwki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ryżowego octu winnego
WYKONANIE
1. Wakame moczyłam przez 10 minut w wodzie. Następnie wycisnęłam z nich nadmiar wody, osuszyłam papierowym ręcznikiem, posypałam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam
2. Przygotowałam dressing. Suszone śliwki utarłam w moździerzu na pastę i wmieszałam do niej ocet winny sos sojowy. Całość doprawiłam solą i pieprzem.
3. Na 4 talerzach położyłam po dużym liściu sałaty. Następnie po równo tofu, pomidory oraz wakame. Polałam dressingiem i posypałam wierzch sałatki dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...