SKŁADNIKI dla 4 osób
600 g mielonej wieprzowiny lub mieszanki wołowiny z wieprzowiną
pół drobno posiekanej cebuli
dwa ząbki czosnku
łyżka oliwy
sól i pieprz
łyżeczka płatków chili
4 łyżki bułki tartej
6 łyżek mleka
SOS
500 ml bulionu drobiowego
puszka mleka kokosowego
łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka płatków chili
4 łodyżki trawy cytrynowej
5 plasterków imbiru
wyciśnięty sok i skórka z limonki
WYKONANIE
Najpierw rozgrzałam łyżkę oliwy na patelni i przez dwie minuty smażyłam na niej drobno posiekany czosnek wraz z cebulą. Pod koniec cebulkę posoliłam i dodałam łyżeczkę płatków chili oraz szczyptę pieprzu. Mięso przyprawiłam solą i pieprzem. Bułkę tartą zmieszałam z mlekiem i dodałam do mięsa. Następnie dodałam usmażoną cebulkę, dokładnie wszystko wymieszałam i ulepiłam kulki wielkości piłeczek golfowych. Klopsiki smażyłam na oliwie z oliwek na tej samej patelni na której wcześniej smażyłam cebulę. Gdy klopsiki były już prawie usmażone wsypałam na patelnie wszystkie przyprawy (kolendrę, kardamon, kurkumę, cynamon, płatki chili). Następnie przecięłam na pół łodygi trawy cytrynowej i wrzuciłam je na patelnie wraz z plastrami imbiru. Całość podsmażałam przez minutę, po czym wlałam bulion. Poczekałam, aż się zagotował i wlałam mleko kokosowe. Gotowałam wszystko przez około 8 minut, co chwilę przewracając klopsiki. Pod koniec gotowania wlałam sok wyciśnięty z limonki. Posmakuj sos, jeśli jest taka potrzeba dodaj trochę soli. Natomiast skórką z limonki posyp klopsiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...