Dziś upiekłam zdrowy chlebek na zakwasie. Jeżeli nie posiadasz zakwasu chlebowego możesz go przygotować około 5 dni wcześniej. Przepis oraz wszystkie ważne informacje na temat zakwasu chlebowego znajdziesz tutaj. Do środka chlebka wsypałam czarnuszkę i słonecznik, lecz można użyć dowolnych innych nasion lub pestek.
SKŁADNIKI na 2 bochenki
ZAKWAS
227 g (2 i 1/8 szklanki) mąki żytniej razowej
187 g (7/8 szklanki) wody
11 g (1 łyżka i jedna łyżeczka) dojrzałego zakwasu
SKŁADNIKI NA CIASTO CHLEBOWE
454 g (3 i 5/8 szklanki) mąki chlebowej
227 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej razowej
431 g (1 i 7/8 szklanki) wody
17 g (1 łyżka) soli
4 g drożdży instant
1 łyżeczka czarnuszki
4 łyżki uprażonego słonecznika
sezam do posypania
zakwas przygotowany dnia poprzedniego
WYKONANIE
1. Około 14-16 godzin przed planowanym pieczeniem chlebka przygotowałam zakwas. Wymieszałam dokładnie wszystkie składniki i pozostawiłam na noc w ciepłym miejscu pod przykryciem.
2. Kolejnego dnia przygotowałam ciasto chlebowe. Włożyłam wszystkie składniki do miski i mieszałam w mieszarce przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez kolejne 3 minuty na drugiej prędkości.
3. Po dokładnym wymieszaniu przykryłam misę z ciastem lnianą ściereczką i pozostawiłam w ciepłym miejscu na godzinkę.
4. Podzieliłam ciasto na 2 części. Z jednej uformowałam okrągły bochenek, drugą włożyłam do foremki do chleba o wymiarach 20x10 cm. Możesz wybrać dowolny kształt w zależności od twoich upodobań.
5. Uformowane chlebki posypałam sezamem i ponownie pozostawiłam na godzinkę pod przykryciem.
6. Wstawiłam chlebki do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i szybko zaparowałam piekarnik, wylewając na jego spód 1/3 zimnej wody. Piekłam przez 15 minut, a następnie zmniejszyłam temperaturę do 230 stopni i piekłam jeszcze przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studziłam pieczywko na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...