W kuchni rabarbar można wykorzystać na mnóstwo sposobów np. jako dodatek do tart, drożdżówek. Ostatnio popularne jest także wykorzystanie rabarbaru jako dodatek do mięs. Ja jednak najbardziej lubię kompot z rabarbaru.
SKŁADNIKI
0,5 kg rabarbaru
3 litry wody
brązowy cukier (ilość zależy od tego czy rabarbar jest słodki czy bardzo kwaśny)
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
kilka listków mięty
WYKONANIE
Rabarbar obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry i wrzuciłam do gotującej się wody. Wsypałam cynamon oraz brązowy cukier. Cukier sypałam partiami, smakując co chwilkę czy kompot jest wystarczająco słodki. Nie należy jednak przesadzać z cukrem, żeby nie zgubić charakterystycznego smaku rabarbaru. Poczekałam aż kompocik ostygł i dodałam kilka listków mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...