SKŁADNIKI
CIASTO
300 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
150 g zimnego masła
około 100 ml wody
1 żółtko
cukier puder do oprószenia
NADZIENIE
jabłka np. antonówki lub szara reneta około 0,5 kg
kandyzowana skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
100 g cukru
PRZYGOTOWANIE
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy ją z solą oraz z cynamonem. W uformowanym kopcu robimy lekkie wgłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Następnie wlewając stopniowo wodę, zagniatamy ciasto, aż nabierze jednolitej konsystencji. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w cząstki. Ćwiartki jeśli jabłka są małe lub ósemki jeśli są większe.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy spód formy do tarty. Następnie umieszczamy jabłka, dodajemy skórkę pomarańczową i oprószamy całość cukrem.
4. Niewielką część ciasta oddzielamy od reszty na dekorację, a pozostałe rozwałkowujemy cienko. Nakrywamy jabłka ciastem, pomagając sobie wałkiem. Zawijamy ciasto w formie tak aby powstały boki placka.
5. Z odłożonego wcześniej kawałka ciasta wycinamy dowolne ozdoby np. liście. Całość smarujemy rozmąconym żółtkiem, przyklejamy ozdoby i je również smarujemy żółtkiem.
6. Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika na godzinę. Temperatura 180 stopni. Studzimy na kratce i podajemy oprószony cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...