Niedrogie i łatwe do przygotowania herbatniki, doskonała alternatywa dla ciastek dostępnych w sklepach.
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
10 dag masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
sól
dowolna konfitura lub dżem, ja użyłam konfitury aroniowej
WYKONANIE
Mąkę przesiać z szczyptą soli. Oddzielić żółtko od białka. Tłuszcz utrzeć na puszysty krem z cukrem i żółtkiem, następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce mąkę. Powinno powstać dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Uformować z niego kulki wielkości sporego orzecha laskowego i spłaszczać palcami, robiąc w środku dołeczek, po czym napełnić go konfiturą. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować lekko ubitym białkiem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 20-30 minut aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...