SKŁADNIKI
1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
WYKONANIE
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować przez folię na około 3 mm. Wycinać kształty. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Układając pierniczki na papierze do pieczenia trzeba zachować odstępy, gdyż ciastka podczas pieczenia powinny podrosnąć.
Aby ciastka były bardziej aromatyczne można dodać także startą skórkę z połówki pomarańczy oraz łyżeczkę utartych w moździerzu goździków.
Ciastka po upieczeniu można posmarować lukrem i dowolnie ozdobić roztopiona czekoladą z odrobiną słodkiej śmietanki kremówki.
PRZEPIS NA LUKIER
100 g cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...