Żurawinowe ciasteczka charakteryzuje subtelny maślany smak i kruchość. Mąka ryżowa powoduje, że są one niesamowicie delikatne.
SKŁADNIKI na 40-50 sztuk
250 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mielonej wanilii
250 g mąki pszennej
125 g mąki ryżowej
100 g suszonej żurawiny
WYKONANIE
Bardzo drobno siekamy żurawinę. Obie mąki przesiewamy ze szczyptą soli. Masło ucieramy około 2 minut, dodajemy cukier puder i wanilię, miksujemy na puszystą masę. Wsypujemy partiami mąki wraz z posiekaną żurawiną i mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą krótko wyrabiamy ciasto. Powinno być ono delikatne, niezbyt zbite, lekko kruszące się. Podzielić ciasto na 2 kule i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy przez folę na około 0,5 cm. Wycinamy serca.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 12 minut. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...