SKŁADNIKI na około 60 sztuk
2 białka
200 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
około 400 g zmielonych migdałów
1 białko i 100 g cukru potrzebne będą bo zrobienia glazury.
WYKONANIE
Mocno ubić białka, powoli dodając cukier puder. Piana musi być bardzo sztywna. Następnie dodać cukier waniliowy, miąższ z laski wanilii, cynamon i połowę zmielonych migdałów. Wymieszać wszystko dokładnie mikserem.
Następnie dokładać powoli resztę migdałów do momentu, aż masa prawie wcale nie będzie się kleiła.
Ciasto podzielić na kilka części i wałkować partiami pomiędzy dwoma płatami folii. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć około 5 mm grubości.
Następnie wycinamy kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy to bardzo delikatnie, podważając gwiazdki zamoczoną w gorącej wodzie szpatułką, tak aby się nie zniekształciły.
Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni i w między czasie przygotowujemy glazurę. Białko ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier puder. Ciasteczka pokrywamy lukrem i wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Glazura delikatnie się zarumieni ale nie może popękać.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka powinny ostudzić się na kratce. Przechowujemy ciastka w puszce około tygodnia, żeby skruszały.
Polecam :)
OdpowiedzUsuń