SKŁADNIKI na około 20 sztuk
opakowanie pierożków gyoza
300 g mielonej wołowiny
1 papryczka chili bez nasionek
2 szalotki
sól i pieprz
olej sezamowy do usmażenia farszu
olej rzepakowy do usmażenia pierożków
SAŁATKA
kilka garści rukoli
8 pomidorków koktajlowych
szczypiorek
sól, pieprz
sos słodko kwaśny
WYKONANIE
1. Mięso mielone wymieszałam z posiekaną szalotką oraz papryką chili. Doprawiłam solą i pieprzem.
2. Usmażyłam na oleju sezamowym i pozostawiłam do ostygnięcia.
3. Każdy arkusz ciasta gyoza posmarowałam roztrzepanym jajkiem.
4. Położyłam na każdym po łyżeczce farszu i dokładnie skleiłam brzegi pierożka.
5. Smażyłam na oleju rozgrzanym na średnim ogniu do momentu, aż się zarumieniły.
6. Po usmażeniu przełożyłam pierożki na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
6. Po usmażeniu przełożyłam pierożki na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
6. Podałam z sałatką oraz sosem słodko kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...