SKŁADNIKI dla 4 osób
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
2 bataty
1 główka kopru włoskiego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 małe marchewki
2 małe ziemniaczki
1/4 małego selera
2 pietruszki
1 papryczka chili
sól
pieprz
szklanka mleka
oliwa z oliwek
750 ml bulionu warzywnego
kilka liści rukoli do przyozdobienia
WYKONANIE
1. Wszystkie warzywa poza jednym batatem pokroiłam w drobną kostkę.
2. Cebulkę zeszkliłam na oliwie z oliwek. Następnie dodałam pokrojone warzywa i podsmażałam je na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając co chwile.
3. Całość zalałam bulionem i gotowałam do momentu, aż warzywa zmiękły. Następnie wlałam szklankę mleka i doprawiłam solą i pieprzem.
4. Zupkę ostudziłam, zmiksowałam i przelałam przez sito.
5. Batata pokroiłam na cieniutkie plastry i piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
6. Podgrzałam ponownie krem i podałam z kaszą jaglaną.Wierzch kaszy przyozdobiłam chipsami z batata i liśćmi rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...