Chrupiące klopsiki w delikatnym, kremowym sosie pieczarkowym. Myślę, że to danie przypadnie do gustu nawet tym wybrednym smakoszom. Ja zakochałam się w tym daniu od pierwszego kęsa i jestem pewna, że odtworzę je jeszcze nie raz.
300 g mielonego z piersi kurczaka
1/2 szklanki ugotowanej na sucho kaszy jaglanej
100 g makaronu razowego
4 duże pieczarki
1/4 cebulki
koperek posiekany
ząbek czosnku
4 łyżki śmietany
1 żółtko
1 jajko
oliwa
2 łyżki startego parmezanu do posypania
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, ostra papryka
WYKONANIE
1. Mięso wymieszałam z ugotowaną kaszą jaglaną, dodałam sól, ostrą paprykę i 1 jajko. Dokładnie wymieszałam, uformowałam z masy klopsiki i smażyłam na oliwie, aż się zarumieniły.
2. Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry. Cebulkę i czosnek drobno posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
3. Następnie na patelnie wrzuciłam pieczarki. Okrasiłam je sokiem z cytryny aby nie sczerniały. Smażyłam około 4 minut, aż zmiękły.
4. Śmietanę wymieszałam z żółtkiem i dodałam do pieczarek. Dokładnie wymieszałam i zagotowałam sos. Przyprawiłam solą i pieprzem. Posypałam posiekanym koperkiem.
5. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
6. Na talerz wyłożyłam połowę makronu. Polałam go sosem i położyłam kilka klosików. Całość posypałam startym parmezanem i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...