Przepis na szarotkę znalazłam w książce Magdaleny Gessler i muszę przyznać, że bardzo przypadł mi do gustu. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt dużo czasu a dodatkowo jest mniej kaloryczne od standardowej wersji. Po upieczeniu w całym domu unosi się cudowny zapach goździków i cynamonu. Ciasto jest odrobinę mniej słodkie niż tradycyjna szarlotka, więc jeżeli przepadasz za słodszymi ciastami możesz dodać trochę więcej cukru. Ja polewam ją syropem klonowym i smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
NA KASZĘ
2 szklanki mleka
30 dag kaszy jaglanej
sól
masło do posmarowania formy
30 dag twarożku
4 średnie jabłka
cukier
cynamon
mielone goździki
NA KRUSZONKĘ
5 dag masła
3/4 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE
1. Mleko wlałam do garnka i zagotowałam na małym ogniu.
2. Kaszę na sicie przelałam wrzątkiem.
3. Gdy mleko się zagotowało wsypałam kaszę i gotowałam na małym ogniu, aż całe mleko zostało przez nią wchłonięte. Odstawiłam na 10 minut.
4. Ugotowaną kaszę podzieliłam na dwie części.
5. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem.
6. Połowę kaszy wyłożyłam na spód naczynia. Następnie na wierzch wyłożyłam połowę twarożku.
7. Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w cienkie plastry. Połowę z nich wyłożyłam na twarożek.
8. Owoce posypałam cukrem, cynamonem i goździkami.
9. Następnie ponownie wyłożyłam warstwę sera i jabłek. Na koniec wsypałam resztę kaszy.
10. Przygotowałam kruszonkę. Zagniotłam masło, cukier, mąkę i cynamon.
11. Kruszonkę wysypałam na wierch ciasta.
12. Piekłam do momentu, aż kruszonka się zarumieniła (około 40 minut) w temperaturze 180 stopni.
13. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...