STOPNIE WYSMAŻENIA WOŁOWINY
1. MOCNO KRWISTY ang. Rare, franc. Blue - 45-47 stopni
2. KRWISTY ang. Medium Rare, franc Saignant - 50-52 stopnie
3. ŚREDNIO WYSMAŻONY ang. Medium, franc. Apoint - 60 stopni
4. DOBRZE WYSMAŻONY ang. Well Done, franc. Bien Cuit - 70-85 stopni
SKŁADNIKI dla czterech osób
4 steki z wołowiny, grube na 4 cm
sól, pieprz
oliwa z oliwek do posmarowania
SOS GRZYBOWY
100 g grzybów, ja użyłam kurek
100 g pieczarek, pokrojonych
1 szalotka, posiekana drobno
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka drobno posiekanego koperku
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki śmietany
1 żółtko
2 łyżki świeżo startego parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE
Najpierw przygotowałam sos grzybowy. Szalotkę i czosnek delikatnie smażyłam na jednej łyżce oliwy, aż zmiękły. Dodałam jeszcze dwie łyżki oliwy z oliwek i usmażyłam grzyby na dużym ogniu, często mieszając, około 7 minut, aż cały płyn odparował. Grzyby nie mogą pływać w sosie. Śmietankę lekko ubiłam, wymieszałam z żółtkiem i dodałam do grzybów. Dokładnie wymieszałam, odczekałam jeszcze minutę i zdjęłam z ognia. Pozostawiłam do ostygnięcia.
Steki posmarowałam oliwą z oliwek. Przyprawiłam solą i pieprzem. Patelnie mocno nagrzałam-musi być naprawdę gorąca. Usmażyłam steki około 2 minut z każdej strony. Zdjęłam z patelni i pozwoliłam żeby ostygły. Nagrzałam piekarnik do 220 stopni. Położyłam steki na blaszce do pieczenia. Na każdy z nich nałożyłam trochę sosu grzybowego i posypałam parmezanem. Zapiekałam około 7 minut, aż temperatura wewnątrz mięska uzyskała 60 stopni.
Polecam jest pyszny:)
OdpowiedzUsuń