SKŁADNIKI dla 4 osób
250 g ryżu krótkoziarnistego do sushi
3 łyżki stołowe octu ryżowego
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka soli morskiej
WYKONANIE
1. Dokładnie umyj ryż, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż oczyści się ze skrobi. Osącz, przesypując ryż do cedzaka.
2. Przełóż ryż do rondla z grubym dnem, najlepiej żeliwnego, o średnicy 14 cm. Wlej 300 ml wody i odstaw na 30 minut.
3. Przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do minimum i drewnianą szpatułką szybko zamieszaj zawartość garnka od góry do dołu. Powtórnie przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta, ale wciąż na powierzchni będą pojawiać się bąbelki.
4. Ponownie wymieszaj ryż szpatułką. Kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez minutę. Następnie zestaw garnek z ognia i ostaw przykryty na 10 minut.
5. W kubeczku wymieszaj cukier, sól i ocet winny, aby się rozpuściły.
6. Ugotowany ryż przełóż do miski (nie może być metalowa) i skrop go dressingiem octowym. Drewnianą łyżką wmieszaj dressing do ryżu, ale nie mieszaj intensywnie. Ryż szybko ostudź, używając wachlarza (ja włożyłam miskę z ryżem do piekarnika i włączyłam sam termoobieg, drzwiczki od piekarnika zostawiłam szeroko otwarte)
7. Zanim zaczniesz przygotowywać sushi ryż musi dokładnie ostygnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...