Zupa z soczewicy jest niesamowicie pożywna, aromatyczna i niskokaloryczna. Jedna porcja zawiera zaledwie 178 kcal. Warto dodać, że jedna porcja zupy zawiera aż 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Jest także źródłem witaminy B6. Zawartość białka to 5,9 g, tłuszczu 5,4 g, błonnika 3,9 g, węglowodanów zaś 29,9 g Przygotowanie zupki zajmie ci zaledwie pół godzinki. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie aromaty dokładnie się połączą.
1 pierś z kurczaka, lub 1 szklanka wywaru z kurczaka
1,5 litra wody
2 marchewki
50 g soczewicy czerwonej
100 g brązowego ryżu
100 ml śmietany 18% tłuszczu
sól morska, pieprz, szafran, garam masala
WYKONANIE
Pierś oczyścić i ugotować (jeśli używamy wywaru, po prostu go zagotowujemy). Marchew obrać, pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do wywaru razem z soczewicą i brązowym ryżem. Gotować około 30 minut, do momentu, aż soczewica i ryż zmiękną. Dodać sól i pieprz. Śmietanę wymieszać z garam masalą i szafranem (około 3 szczypty) w osobnym kubeczku. Dodać do gorącej zupy. Nie zagotowywać ponownie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...