SKŁADNIKI na około 20 średnich sztuk
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 g serka mascarpone
50 g herbatników maślanych
50 g kakao
WYKONANIE
Do średniego garnuszka wlewamy do połowy wodę i zagotowujemy ją. Na garnek kładziemy szklaną bądź metalową miseczkę i wrzucamy do niej połamaną w kostkę czekoladę. Powoli mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie przelewamy czekoladę do innej miski. Mieszamy około 2 minut, aż nieco wystygnie. Do przestudzonej czekolady dodajemy serek mascarpone i pokruszone herbatniki i mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Wkładamy miseczkę do zamrażarki na 10 minut. Następnie ze schłodzonej masy (powinna być dość klejąca) formujemy kuleczki i kolejno obtaczamy w kakao. Gotowe trufle schładzaj w lodówce przez około 2 godziny.
PODOBNE PRZEPISY
przepis na rafaello znajdziesz tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...