czwartek, 26 marca 2015

PIECZONE ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Roladki, które dziś zrobiłam można przygotować na niedzielny obiad dla rodziny. Szynka, którą są owinięte po upieczeniu staje się chrupiąca i lekko słonawa. Idealnie pasuje do schabu. Farsz można dopasować w zależności od gustu np. śliwką suszoną. Ja zrobiłam wersję ostrzejszą z pieprzem, pieczarkami i czerwoną cebulą.


SKŁADNIKI dla czterech osób

0,5 kg schabu bez kości
3 pieczarki, drobno posiekane
ćwiartka czerwonej cebulki, drobno posiekanej
4 plastry sera
opakowanie szynki parmeńskiej lub dowolnej szynki dojrzewającej
sól, pieprz

SOS KOPERKOWY

1 jogurt naturalny
pęczek koperku
ząbek czosnku
sól, pieprz

SURÓWKA

2 marchewki
ćwiartka selera
ćwiartka cebuli
garść rodzynek
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz

DODATKOWO

8 średnich ziemniaczków
odrobina oliwy z oliwek

WYKONANIE

Schab podziel na cztery części i cieniutko rozklep. Delikatnie posól. Połóż plasterek sera, łyżeczkę posiekanej cebulki i dwie łyżeczki posiekanych pieczarek. Posyp pieprzem wedle uznania. Dokładnie zawiń i owiń dwoma plastrami szynki. Po zawinięciu wszystkich roladek wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec około 25 minut. Jeżeli posiadasz termometr, mięso będzie gotowe gdy osiągnie temperaturę 60 stopni. Ziemniaczki pokrój w ćwiartki i włóż do gotującej się osolonej wody. Gotuj przez około 7 minut. Po wyjęciu z wody osusz i posmaruj oliwą. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 10 minut, do momentu aż się zarumienią 

SOS KOPERKOWY

Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

SURÓWKA

Marchewkę i seler obierz i zetrzyj na tarce ze średnimi oczkami. Dodaj posiekaną cebulkę, jogurt, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wsyp rodzynki i dokładnie wymieszaj. Proporcje cytryny i cukru możesz korygować w zależności od tego jak słodka jest marchewka. Surówkę można zastąpić dowolną inną, wedle uznania. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...