SKŁADNIKI dla czterech osób
0,5 kg schabu bez kości
3 pieczarki, drobno posiekane
ćwiartka czerwonej cebulki, drobno posiekanej
4 plastry sera
opakowanie szynki parmeńskiej lub dowolnej szynki dojrzewającej
sól, pieprz
SOS KOPERKOWY
1 jogurt naturalny
pęczek koperku
ząbek czosnku
sól, pieprz
SURÓWKA
2 marchewki
ćwiartka selera
ćwiartka cebuli
garść rodzynek
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz
DODATKOWO
8 średnich ziemniaczków
odrobina oliwy z oliwek
WYKONANIE
Schab podziel na cztery części i cieniutko rozklep. Delikatnie posól. Połóż plasterek sera, łyżeczkę posiekanej cebulki i dwie łyżeczki posiekanych pieczarek. Posyp pieprzem wedle uznania. Dokładnie zawiń i owiń dwoma plastrami szynki. Po zawinięciu wszystkich roladek wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec około 25 minut. Jeżeli posiadasz termometr, mięso będzie gotowe gdy osiągnie temperaturę 60 stopni. Ziemniaczki pokrój w ćwiartki i włóż do gotującej się osolonej wody. Gotuj przez około 7 minut. Po wyjęciu z wody osusz i posmaruj oliwą. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 10 minut, do momentu aż się zarumienią
SOS KOPERKOWY
Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
SURÓWKA
Marchewkę i seler obierz i zetrzyj na tarce ze średnimi oczkami. Dodaj posiekaną cebulkę, jogurt, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wsyp rodzynki i dokładnie wymieszaj. Proporcje cytryny i cukru możesz korygować w zależności od tego jak słodka jest marchewka. Surówkę można zastąpić dowolną inną, wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...