Makaron pełnoziarnisty to kopalnia zdrowia. Mnóstwo ludzi uważa, że jest tuczący. Nic bardziej mylnego. Jest bardzo cenny dla osób, które są na diecie. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki któremu odczuwamy uczucie sytości przez długi czas, nie podnosi przy tym poziomu glukozy we krwi. Dostarcza organizmowi mnóstwo energii, co jest ważne dla osób, które uprawiają sport. Makaron pełnoziarnisty zawiera między innymi:
kwas foliowy - niesamowicie ważny przy podziale komórek
magnez - bardzo ważny budulec kości i zębów
cynk - niezbędny dla funkcjonowania układu immunologicznego
fosfor - podobnie jak magnez, niezwykle ważny budulec kości i zębów
Nie pozostaje nam nic innego jak wziąć się do pracy i zrobić własny pełnoziarnisty makaron, który oprócz wyżej wymienionych właściwości jest po prostu pyszny.
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka oleju
około 1/2 szklanki ciepłej wody
WYKONANIE
Mąki wsyp na stolnicę, dodaj jajka, olej i zagniataj dodaj wody. Ciasto powinno być twarde i zbite. Możesz je także zagnieść w mikserze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...