SKŁADNIKI na około 30 ciastek
250 g wiórków kokosowych
60 g masła
100 g brązowego cukru, można też użyć zwykłego
1 łyżka soku z cytryny
3 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu, dodaj połowę cukru i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Pozostaw to ostygnięcia.
W międzyczasie ubij białka. Dodaj resztę cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze około minuty.
Do białek wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Z masy formuj łyżeczką kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko delikatnie spłaszcz. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. Temperatura 180 stopni.
Po upieczeniu kokosanki wystudź na kratce z piekarnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...