SKŁADNIKI na około 20 sztuk
100 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g zmielonych migdałów
50 g zmielonych orzechów włoskich
80 g brązowego cukru
100 g masła
70 g rodzynek lub suszonej żurawiny
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE
Masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu. Jajko roztrzep widelcem. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, orzechy i migdały oraz cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie wlej masło oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki lub żurawinę i ponownie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz ręką. Pomiędzy ciasteczkami zachowaj odstępy, gdyż ciastka delikatnie urosną.
Ciastka wstaw do piekarnika nastawionego na 190 stopni i piecz przez około 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Wystudź je na kratce. Po ostygnięciu stwardnieją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...