SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
2 bakłażany, pokrojone w plastry
6 łyżek oliwi z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, rozgniecionego
1 łyżka sezamu
3 pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę
1 łyżka mięty, drobno posiekanej
1 łyżka pietruszki, drobno posiekanej
WYKONANIE
1. podgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i smaż na niej cebulę przez około 5 minut. Dodaj czosnek i sezam i smaż przez kolejne 2 minuty.
2. Dołóż pomidory, miętę i pietruszkę i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, dodając odrobinę wody, jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha.
3. W międzyczasie posmaruj plastry bakłażanów pozostałą oliwą i dopraw solą i pieprzem.
4. Smaż je grillowej patelni przez około 3 minuty, aż się zarumienią.
5. Podziel plastry na 4 porcje, ułóż je na talerzach i polej sosem z patelni.
6. Potrawę, przed podaniem możesz delikatnie podgrzać w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...