SKŁADNIKI
550 g włoskiej mąki na makaron lub zwykłej mąki (ja użyłam zwykłej)
1/4 łyżeczki soli
4 duże jajka
6 żółtek
2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE
Mąkę, sól jajka i oliwę włóż do robota kuchennego i wyrabiaj w nim ciasto, aż będzie przypominać grube okruchy.
Przełóż je do miski i zgarnij rękoma w kulę. Wyłóż na oprószony mąką blat i zagniataj do chwili, aż ciasto stanie się gładkie i miękkie, nie będzie się lepić. Zawiń w folię i pozwól mu odpocząć około 30 minut.
Oderwij kawałek ciasta wielkości kiwi. Reszta musi być dobrze zawinięta, żeby nie wyschła. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta grubości 5 mm. Nastaw maszynkę do makaronu na największą grubość i przepuść przez nią ciasto 2 razy. Zmień ustawienie maszynki o jeden stopień i znów przepuść ciasto. Rób tak, aż dojdziesz do najcieńszej grubości. Ciasto będzie coraz gładsze i bardziej elastyczne. Kiedy dojdziesz do ostatniego stopnia ciasto jest już gotowe do krojenia. Powtórz cały proces z resztą ciasta.
Na ravioli lub tortellini wykrój pożądany kształt z płatów ciasta. Gdy chcesz zrobić tagliatelle, przed krojeniem poczekaj 10 minut, żeby płaty ciasta podeschły, powieś je na suszarce, by umożliwić dostęp powietrza ze wszystkich stron.
W tym czasie załóż na maszynce końcówkę do tagliatelle. Przepuść płaty ciasta przez maszynkę, starając się oddzielać wychodzące kluski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...