SKŁADNIKI
na spód
250 g masła
1 szklanka cukru
4 żółtka
3 łyżki kakao
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
8 jaj
125 g masła
100 g rodzynek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kaszy mannej
sok z cytryny lub olejek cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na lukier
200 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ciepłej wody
WYKONANIE
SPÓD. Rozpuszczamy masło i czekamy aż ostygnie. Dodajemy resztę składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy masę na dwie części. Wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Po upływie tego czasu ścieramy spód na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce w wymiarach 23x37 cm.
MASA SEROWA. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na delikatną i puszystą masę. Następnie, po trochu dodajemy twaróg. Mieszając dodajemy kaszę i rodzynki. Na końcu dodajemy olejek i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do masy. Ważne aby łączyć masę serową z białkiem ręcznie, ponieważ gdybyśmy użyli miksera masa mogłaby opaść i nie byłaby puszysta. Łączymy więc masę z białkiem delikatnie tylko do momentu aż składniki się połączą. Wylewamy masę na starty wcześniej spód. Wyjmujemy z zamrażarki drugą połowę spodu. Tak jak porzednio ścieramy go na tarce i posypujemy wierzch sernika.
PIECZENIE. Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca, przygotowujemy lukier. Łączymy cukier wodę i sok z cytryny i polewamy wierzch sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...