środa, 24 stycznia 2018

SZYBKI FIT PIERNIK Z KASZY JAGLANEJ

Szczerze mówiąc nie pałam miłością do kaszy jaglanej, jednak w tym cieście jej smak jest niemal niewyczuwalny.  Ciasto jest wilgotne, delikatnie kwaśne i przepełnione aromatem cynamonu, goździków, kardamonu i imbiru. Niewiarygodne, że tak pyszne ciasto można jeść bez obawy, że zapychamy się pustymi kaloriami.



SKŁADNIKI NA MAŁĄ KWADRATOWĄ BLASZKĘ

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/4 szklanki mąki ryżowej 
4 łyżki oleju 
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek ksylitolu
2 łyżki kakao
4 jaja
przyprawa do piernika
spora garść daktyli świeżych lub suszonych
sok wyciśnięty z 1 cytryny
garść rodzynek
1/4 szklanki wiórków kokosowych


WYKONANIE

Kaszę dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie. Następnie gotowałam w szklance wody około 25 minut i pozostawiłam do ostygnięcia. Dokładnie zblendowałam kaszę wraz z kakao, mlekiem, jajkami, olejem, mąką, daktylami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gładka, puszysta i bez grudek. Do ciasta dodałam wiórki kokosowe,oraz rodzynki. Następnie wszystko delikatnie wymieszałam i przelałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sok z cytryny podgrzałam w rondelku a następnie wstrzyknęłam go miejscami w ciepłe jeszcze ciasto.   






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...