SKŁADNIKI
4 filety z łososia
6 łyżek sezamu
olej sezamowy
sos sojowy
sos sojowy
sól i pieprz
sok z cytryny skropienia
koperek do posypania
koperek do posypania
PUREE
400 g mrożonego groszku
2 łyżki masła
2 łyżki śmietanki
2 łyżki wasabi
sól i pieprz
WYKONANIE
1. Filety z łososia skropiłam sosem sojowym, przyprawiłam solą i pieprzem i obtoczyłam z sezamie.
2. Wstawiłam rybę na około pół godzinki do lodówki.
3. W międzyczasie przygotowałam puree z groszku.
4. Na garnku z gotującą się wodą położyłam sitko i wsypałam do niego groszek.
5. Gotowałam groszek na parze do momentu aż zmiękł.
6. Gotowy groszek wsypałam do blendera, dodałam wasabi, sól, pieprz, masło i śmietankę.
7. Wszystko dokładnie zmiksowałam.
8. Łososia usmażyłam na patelni grillowej z odrobiną oleju sezamowego. Na koniec skropiłam rybę sokiem z cytryny i posypałam posikanym koperkiem.
2. Wstawiłam rybę na około pół godzinki do lodówki.
3. W międzyczasie przygotowałam puree z groszku.
4. Na garnku z gotującą się wodą położyłam sitko i wsypałam do niego groszek.
5. Gotowałam groszek na parze do momentu aż zmiękł.
6. Gotowy groszek wsypałam do blendera, dodałam wasabi, sól, pieprz, masło i śmietankę.
7. Wszystko dokładnie zmiksowałam.
8. Łososia usmażyłam na patelni grillowej z odrobiną oleju sezamowego. Na koniec skropiłam rybę sokiem z cytryny i posypałam posikanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...