SKŁADNIKI dla 4 osób
10 marchewek średniej wielkości
2 skrzydełka drobiowe
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/3 szklanki czerwonej komosy ryżowej
2 ziemniaki
1 łyżka masła klarowanego
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklaki pestek słonecznika
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kardamonu
1 litr bulionu drobiowego
1 litr wody
natka pietruszki do ozdoby
4 łyżki soku z cytryny
2 liście laurowe
sól, pieprz
WYKONANIE
1. Komosę ryżową ugotowałam według przepisie na opakowaniu.
2. Pestki dyni i słonecznika podprażyłam na suchej patelni.
3. W garnku rozpuściłam masło klarowane i podsmażyłam na nim pokrojone w plastry warzywa: marchewkę, cebulę, czosnek oraz ziemniaki.
4. Dodałam skrzydełka i smażyłam jeszcze około 5 minut, mieszając często.
5. Zalałam wszystko bulionem. Dolałam też wodę oraz sok z cytryny.
6. Przyprawiłam zupę kurkumą, kardamonem, liściem laurowym, solą i pieprzem
7. Gotowałam wszystko około 30 minut, do momentu aż warzywa zmiękły.
8. Z zupy wyjęłam skrzydełka oraz liść laurowy i zmiksowałam ją na krem.
9. Zagotowałam zupę ponownie i podałam w miseczkach z komosą ryżową oraz prażonymi pestkami.
10. Całość przyozdobiłam natką pietruszki i plasterkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...