Dziś postanowiłam zrobić placuszki ze wszystkich warzyw które znalazłam w kuchni. Bazą tego pomysłu był przepis na tradycyjne placki ziemniaczane. Jednak, aby placuszki były zdrowsze dodałam więcej warzyw a mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą. Wyszło pysznie. Placuszki były chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku idealne pasowały do delikatnego sosu koperkowego.
SKŁADNIKI na około 30 placuszków
4 średnie ziemniaczki
3 średnie marchewki
1/4 selera
1 cukinia
2 ząbki czosnku
4 łodyżki szczypiorku
1/2 cebuli
2 jajka
ok. 4 łyżek mąki pełnoziarnistej
sól pieprz
olej rzepakowy do smażenia
SOS KOPERKOWY
4 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łyżki świeżego koperku, posiekanego
szczypta pieprzu
WYKONANIE
1. Wszystkie warzywa (ziemniaki, marchew, seler, cukinie, cebulę) starłam na tarce o grubych oczkach.
2. Czosnek przecisnęłam przez praskę, a szczypiorek drobno posiekałam.
3. Warzywa wymieszałam z czosnkiem, szczypiorkiem, roztrzepanymi jajkami i mąką. Mąki dodałam około 4 łyżek, czyli tyle aby podczas smażenia placuszki się nie rozpadły.
4. Doprawiłam masę solą i pieprzem i ponownie wymieszałam.
5. Smażyłam małe placuszki na oleju rzepakowym do momentu, aż się zarumieniły.
6. Składniki na sos koperkowy dokładnie wymieszałam i polałam sosem placuszki. Całość posypałam posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...