SKŁADNIKI na keksówkę
225 g startej na grubej tarce marchwi
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki startych goździków
0,5 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g brązowego cukru
150 ml oleju słonecznikowego
2 średnie jaja
110 g sułtanek
50 g wiórków kokosowych
50 g posiekanych orzechów włoskich
skórka starta z 1 pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE
1. Piekarnik nagrzałam do 150 stopni.
2. Mąkę przesiałam z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
3. 175 g cukru dokładnie wymieszałam z olejem i skórką pomarańczową.
4. Wbijałam jajka, jedno po drugim i ucierałam, aż całość stała się puszysta i kremowa.
5. Wmieszałam przesianą mąkę.
6. Dodałam startą marchew, wiórki kokosowe, orzechy oraz sułtanki. Dokładnie wymieszałam.
7. Przełożyłam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch.
8. Piekłam 1 godzinę i 25 minut.
9. W małym rondelku podgrzewałam pozostałą cześć cukru z sokiem z pomarańczy i cytryny do momentu, aż cukier się rozpuścił.
10. Upieczone ciasto (jest gotowe gdy wbity w nie patyczek wychodzi czysty) nakłuwałam patyczkiem a brzegi ciasta obluzowałam nożem.
11. Powoli polewałam ciasto syropem z pomarańczy, tak żeby wsiąkał w otwory i boki ciasta.
12. Pozostawiłam ciasto w foremce do czasu, aż cały syrop wsiąkł.
13. Wyjęłam ciasto z foremki i pozostawiłam na kratce do czasu, aż ostygło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...