SKŁADNIKI dla 8 porcji
500 g dowolnej kiełbasy, pokrój w plastry
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone w cienkie plastry
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 małe ziemniaczki, obrane i pokrojone w kostkę
1,5 litra bulionu
500 g kapusty kiszonej, odsącz
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżka majeranku
sól i świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE
Kiełbaski wrzuciłam do nagrzanego rondla o grubym dnie i smażyłam do momentu, aż się zarumieniły z każdej strony. Następnie przełożyłam je z garnka do miseczki i odstawiłam. Do tego samego rondelka wrzuciłam cebulę oraz czosnek i smażyłam przez około 5 minut, aż cebula zmiękła. Często mieszałam, wyskrobując wszelkie brązowe cząstki, które pozostały na dnie rondla po smażeniu kiełbaski. Następnie wrzuciłam ziemniaczki, wlałam bulion oraz 250 ml wody i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam 10 minut bez przykrycia. Następnie dodałam kapustę kiszoną, przecier pomidorowy oraz kiełbaskę, dobrze wymieszałam i kontynuowałam gotowanie przez kolejne 15 minut. Po koniec gotowania doprawiłam zupę solą i pieprzem oraz majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...