Wiejski chlebek, to taki rodzaj pieczywa, który znamy doskonale. Chrupiąca, złotobrązowa skórka i puszysty miękisz. Jest to pieczywo uniwersalne, smakuje wybornie zarówno z ulubioną wędliną jak i owocową konfiturą.
SKŁADNIKI na 2 chlebki
ZACZYN POOLISH
450 g mąki chlebowej
450 g wody
1,5 g świeżych drożdży lub 1/8 łyżeczki drożdży instant
CIASTO CHLEBOWE
450 g mąki chlebowej
170 g wody
zaczyn poolish
20 g soli
16 g drożdży świeżych, lub 5 g drożdży instant
WYKONANIE
1. Dzień przed pieczeniem chleba przygotowałam zaczyn poolish. Wymieszałam drożdże z wodą, dodałam mąkę i wymieszałam wszystko dokładnie na gładką masę. Pozostawiłam na noc pod przykryciem.
2. Włożyłam do dzieży wszystkie składniki oprócz drożdży i soli. Mieszałam na pierwszej prędkości tylko do momentu, aż składniki połączyły się ze sobą.
3. Przykryłam dzieżę folią spożywczą i pozostawiłam na 30 minut.
4. Dodałam sól i drożdże do masy chlebowej i mieszałam na drugiej prędkości, aż ciasto dostatecznie się rozwinęło, czyli około 2 minuty. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne.
5. Przełożyłam ciasto na stolnicę obsypaną mąką, przykryłam je lnianą ściereczką i pozostawiłam na 25 minut. Następnie szybko złożyłam ciasto i ponownie przykryłam lnianą ściereczką. (informację jak składać ciasto chlebowe krok po kroku znajdziesz tutaj) Tym razem odczekałam 50 minut i po raz kolejny złożyłam ciasto.
6. Ciasto chlebowe podzieliłam na dwie części i włożyłam każdą do foremki chlebowej.
7. Odczekałam 25 minut. Następnie włożyłam chlebki do nagrzanego do 240 stopni pieca. Zaparowałam, poprzez wylanie na spód piekarnika 1/3 szklanki zimnej wody. Piekłam 30 minut. Chlebek po upieczeniu postukany w spód powinien wydawać głuchy dźwięk. Ostudziłam je na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...