SKŁADNIKI dla 4 osób
2 arkusze nori, podzielone w poprzek na pół
250 g ryżu krótkoziarnistego
6 łyżek stołowych białych nasion sezamu, lekko uprażonych
10 paluszków krabowych
1 awokado, obrane, pokrojone wzdłuż na 8 kawałków
1 pęczek szczypiorku
6 łyżek stołowych nasion czarnego sezamu, lekko uprażonych
imbir marynowany w occie winnym, do podania
sos sojowy, do podania
WYKONANIE
1. Najpierw przygotowałam ryż według przepisu, który znajdziesz tutaj. Równolegle do blatu położyłam matę bambusową a na nią nori. Dłońmi zwilżonymi w rozcieńczonym occie winnym rozprowadziłam warstwę ryżu, wykorzystując 1/4 porcji. Ryż posypałam 3 łyżkami stołowymi białych nasion sezamu.
2. Łoże z ryżu i nori odwróciłam tak, aby ryż znalazł się na spodzie. Poprzecznie do dolnej krawędzi nori ułożyłam 2,5 paluszka krabowego, 2 plastry awokado oraz kilka źdźbeł szczypiorku. Pozwoliłam aby składniki delikatnie wystawały.
3. Całość zwinęłam unosząc bliższy brzeg maty, Przytrzymując składniki palcami. Połączyłam końce maty i brzegi nori. Roladce nadałam okrągły kształt. Podzieliłam na porcje równej grubości, używając ostrego mokrego noża.
4. Tworząc kolejną porcję powtórzyłam czynności, używając tym razem czarnych nasion sezamu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...