SKŁADNIKI dla 4 osób
2 czerwone słodkie papryki
4 średnie pomidory, pokrojone w drobną kostkę
1 mała czerwona cebulka, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, posiekany
1 duża czerwona papryczka chili, drobno posiekana po usunięciu nasion
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej
sól i świeżo zmielony pieprz czarny
WYKONANIE
1. Rozgrzej grilla ogrodowego do średniej temperatury. Jeżeli zamierzasz przygotować salsę w piekarniku, rozgrzej go do 150 stopni. Paprykę posmarowałam oliwą z oliwek i piekłam około 30 minut. Paprykę odwracałam co chwilę, tak żeby skórka się zarumieniła i stała się błyszcząca. Po upieczeniu papryka wyglądała tak jak na zdjęciu poniżej.
2. Po upieczeniu odłożyłam papryki do ostygnięcia. W międzyczasie pokroiłam pozostałe warzywa.
3. Papryki obrałam ze skórki, usunęłam z nich nasiona. Miąższ pokroiłam w kostkę.
4. Wszystkie warzywa wsypałam do średniej miski. Dodałam ocet, oliwę oraz pietruszkę. Doprawiłam solą i pieprzem i starannie wymieszałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...