SKŁADNIKI dla 6 osób
0,5 litra zakwasu na żurek
ćwiartka selera
korzeń pietruszki
pół cebulki, posiekaj
6 średnich ziemniaczków
4 sztuki białej kiełbasy
150 g wędzonki np. boczku
majeranek, sól pieprz,
ząbek czosnku
3 ugotowane jajka
WYKONANIE
Seler, pietruszkę i ziemniaczki pokroiłam w kostkę. Wędzonkę drobno pokroiłam. Rozgrzałam garnek na średnim ogniu. Następnie wrzuciłam boczek i smażyłam około 4 minut, aż tłuszcz się wytopi. Wrzuciłam pokrojone warzywa, czosnek oraz cebulkę i smażyłam wszystko około 5 minut, aż warzywa delikatnie zmiękną. Zalałam wszystko litem wody. Gotowałam do momentu, aż ziemniaki zrobiły się miękkie. Następnie wrzuciłam kiełbasę. Podgotowałam 5 minut i zalałam dobrze wymieszanym zakwasem. Następnie przyprawiłam majerankiem, solą i pieprzem. Podałam z ugotowanym wcześniej jajkiem.
WYKONANIE
Seler, pietruszkę i ziemniaczki pokroiłam w kostkę. Wędzonkę drobno pokroiłam. Rozgrzałam garnek na średnim ogniu. Następnie wrzuciłam boczek i smażyłam około 4 minut, aż tłuszcz się wytopi. Wrzuciłam pokrojone warzywa, czosnek oraz cebulkę i smażyłam wszystko około 5 minut, aż warzywa delikatnie zmiękną. Zalałam wszystko litem wody. Gotowałam do momentu, aż ziemniaki zrobiły się miękkie. Następnie wrzuciłam kiełbasę. Podgotowałam 5 minut i zalałam dobrze wymieszanym zakwasem. Następnie przyprawiłam majerankiem, solą i pieprzem. Podałam z ugotowanym wcześniej jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...