Krem z pora mógłby się wydawać zwyczajną, wręcz przeciętną i wszystkim dobrze znaną zupą, lecz w połączeniu z wędzonym łososiem i koperkiem nabiera niebanalnego smaku. Nic dodać, nic ująć, jest po prostu wyśmienita.
SKŁADNIKI na około 6 porcji
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pory, drobno pokrojone
3 ziemniaki, obrane i drobno pokrojone
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
120 ml śmietanki 18%
1 łyżka posiekanego koperku
sól i świeżo zmielony pieprz
120 g wędzonego pokrojonego łososia
WYKONANIE
Oliwę rozgrzej w dużym rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj por i smaż przez 5 minut do momentu gdy zmięknie. Następnie dodaj ziemniaki i bulion, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez około 20 minut do momentu, gdy ziemniaki zmiękną. Garnek zdejmij z ognia i odstaw by zupa ostygła.
Partiami miksuj całość w blenderze, a następnie całość wymieszaj ze śmietaną i koperkiem. Zupę powoli doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień. Całość dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj udekorowaną wędzonym łososiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...