SKŁADNIKI na 4 porcje
100 g makaronu ryżowego
1 pierś z kurczaka
1/4 szklanki uprażonego sezamu
pół korzenia pietruszki
pół pora
ćwiartka selera
ćwiartka czerwonej papryki
dwie łyżki soku z limonki
skórka z jednej limonki
ząbek czosnku
oliwa do smażenia
MARYNATA
1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
dwie łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
Pierś z kurczaka oczyściłam i pokroiłam w cieniutkie plastry. Następnie przygotowałam marynatę. Sos sojowy podgrzałam w małym rondelku. Dodałam brązowy cukier i sok z cytryny. Całość wymieszałam i podgrzewałam około 2 minut. Gotową marynatą zalałam mięso. Odczekałam 30 minut.
W międzyczasie posiekałam warzywa w cieniutkie paseczki i podsmażyłam na oliwie, razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Smażyłam do momentu, aż warzywa zmiękły. Następnie dodałam kurczaka razem z marynatą i dusiłam do momentu, aż kurczak stał się soczysty. Dodałam startą skórkę i sok z limonki.
Makaron zalałam wrzątkiem w oddzielnym naczyniu i trzymałam pod przykryciem około 5 minut, aż zmiękł. Odcedziłam go i dodałam do kurczaka z warzywami. Dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i wsypałam uprażony sezam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...