SKŁADNIKI NA 60 sztuk
2 laski wanilii
280 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
225 g zimnego masła
2 żółtka
mąka do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Laski wanilii przekrajamy wzdłuż i z pomocą noża zeskrobujemy miąższ. Mąkę mieszamy z migdałami, wanilią, cukrem pudrem i dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Wszystkie składniki energicznie łączymy dłońmi i wyrabiamy gładkie ciasto.
Formujemy ciasto w kule, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki dzielimy na porcje wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą formujemy w półksiężyc o grubości dwóch centymetrów.
Uformowane ciastka układamy na blasze, zachowując między nimi dwu centymetrowe odstępy. Pieczemy około 12 minut na złotobrązowy kolor. Cieplutkie księżyce obtaczamy w cukrze pudrze i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...