czwartek, 12 marca 2015

AJARIAN KHACHAPURI

Ajarian Khachapuri to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, które jest pyszne ale z pewnością nie należy do potraw dietetycznych. Ciasto z którego jest wykonane jest podobne do tego, które wykonujemy robiąc pizzę. Wyjątkowe w tym daniu jest to, że wykorzystujemy w nim różne rodzaje sera, co nadaję mu niepowtarzalny smak.  


SKŁADNIKI na 4 duże porcje

na ciasto
1 kg mąki 
30 g świeżych drożdży
400 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
2 jajka

na farsz
2 opakowania mozzarelli (może być też ser salguni ), drobno posiekaj
500 g startego sera żółtego
1 opakowanie sera feta, drobno pokrusz
4 jajka

WYKONANIE
Letnie mleko połącz z drożdżami i wlej do przesianej mąki. Dodaj jajka i sól. Wyrabiaj ciasto aż będzie miało delikatną, lekko lepką konsystencje. W razie potrzeby można skorygować nawodnienie, dodając więcej mleka lub mąki w zależności od konsystencji ciasta.  Uformuj kulę i pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości. 

Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 4 równe części. Rozwałkuj dość cienko. 


Pomieszaj mozzarelle z żółtym serem i połóż na brzegach ciasta.


Zawiń brzegi ciasta tak jak na zdjęciu poniżej.



Środek wypełnij serem feta pomieszanym z żółtym serem a następnie wbij jajko. Nastaw piekarnik na 150 stopni z funkcją termoobiegu na około 30 minut. Białko musi się ściąć a ciasto zarumienić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...