środa, 11 marca 2015

CHLEB NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI

Tym razem przedstawię wam przepis na chleb, który na stałe zagościł w naszym domu. Dzięki uprażonym wcześniej ziarnom słonecznika i sezamu ma wyjątkowy lekko orzechowy smak. Siemię lniane nadaje kolor, smak a także wartości odżywcze. Podane składniki wystarczą na 2 bochenki.


SKŁADNIKI na zaczyn Levain

140 g (1 i 1/4 szklanki) mąki chlebowej
170 g  (3/4 szklanki) wody
30 g (2 łyżki) dojrzałego zakwasu 

NAMOCZONE ZIARNO

60 g (3/8 szklanki) siemienia lnianego
190 g (3/4 szklanki) wody

SKŁADNIKI NA CIASTO CHLEBOWE

690 g mąki chlebowej
70 g mąki żytniej razowej
110 g uprażonego ziarna słonecznika
50 g uprażonego sezamu
320 g wody
20 g soli
namoczone wcześniej ziarno razem z wodą
przygotowany wcześniej zaczyn Levain

PRZYGOTOWANIE

1. Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i przykryć folią spożywczą lub lnianą ściereczką.

2. Ziarno siemienia lnianego zalewamy wodą w tym samym czasie, w którym przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy.

3. Po upływie 12-16 godzin, mieszamy dokładnie wszystkie składniki w mikserze na pierwszej prędkości, przez około 3 minuty. Następnie zmieniamy prędkość na drugą i mieszamy przez kolejne 3 do 5 minut. Ciasto powinna mieć średnio wykształconą siatkę glutenową.

4. Przykrywamy ciasto ściereczką lub folią spożywczą i czekamy 50 minut. Po upływie tego czasu składamy ciasto i czekamy kolejne 50 minut i ponawiamy składanie. Czekamy 1 godzinę. 

5. Dzielimy ciasto na dwie równe części i formujemy owalne lub okrągłe bochenki. Możemy też upiec chlebki w foremkach. 

6. Nastawiamy piekarnik na 240 stopni. Po włożeniu chleba naparowujemy piekarnik poprzez wylanie na jego spód 1/4 zimnej wody. Pieczemy około 30 minut i wyjmujemy chleb z foremek. Szybko stukamy w spód chleba, jeżeli wyda głuchy odgłos to znaczy, że jest gotowy. Po wyjęciu z foremek można chleb wstawić jeszcze na około 5-10 minut do piekarnika aby się dopiekł.Studzimy na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...