czwartek, 21 maja 2015

PIECZONE KLOPSIKI Z SOSEM SEROWYM

Dziś nabrałam ochoty na obiadek z tradycyjnej Polskiej kuchni. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała. Do mięska dodałam papryczkę chilli, która dodała pikanterii oraz ugotowane klopsiki postanowiłam zapiec w piekarniku z sosem serowo-śmietanowym. Pychotka!



 SKŁADNIKI

500 g mielonego mięsa
garść szczypiorku
pół świeżej papryczki chili bez nasion, posiekanej
1 jajko
około 1/3 szklanki bułki tartej 
sól i pieprz do smaku
4 ziemniaczki

SOS SEROWY

pół szklanki sera startego na tarce
4 łyżki koperku
4 łyżki śmietanki

WYKONANIE

Mięso połączyłam ze wszystkimi składnikami. Ulepiłam małe klopsiki i gotowałam w bulionie około 5 minut. Wyjęłam je na sitko aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Następnie połączyłam wszystkie składniki sosu, po czym pokryłam nim wierzch klopsików. Całość zapiekłam w piekarniku w temperaturze 150 stopni.
 Ziemniaczki pokroiłam w ćwiartki i wrzuciłam na 5 minut do osolonej wrzącej wody. Następnie wyłożyłam je na papierowy ręcznik i osuszyłam. Wszystkie dokładnie wysmarowałam oliwą i piekłam w temperaturze 150 stopni przez 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...