niedziela, 26 kwietnia 2015

STEK WOŁOWY ZAPIEKANY Z GRZYBAMI

Zawsze myślałam, że przygotowanie steku wołowego jest bardzo pracochłonne. Jednak, przygotowanie tego dania zajęło mi około 30 minut. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Mięsko jest miękkie i soczyste. Ja preferuję stopień wysmażenia "medium" dlatego temperatura wewnątrz steka miała 60 stopni. Jednak każdy może upiec go wedle własnego uznania. Polecam także sos grzybowy, który jest delikatny i kremowy. Śmiało można wykorzystać recepturę na ten sos  także do innych potraw.

STOPNIE WYSMAŻENIA WOŁOWINY

1. MOCNO KRWISTY ang. Rare, franc. Blue - 45-47 stopni
2. KRWISTY ang. Medium Rare, franc Saignant - 50-52 stopnie
3. ŚREDNIO WYSMAŻONY ang. Medium, franc. Apoint - 60 stopni
4. DOBRZE WYSMAŻONY ang. Well Done, franc. Bien Cuit - 70-85 stopni



SKŁADNIKI dla czterech osób

4 steki z wołowiny, grube na 4 cm
sól, pieprz 
oliwa z oliwek do posmarowania

SOS GRZYBOWY

100 g grzybów, ja użyłam kurek
100 g pieczarek, pokrojonych 
1 szalotka, posiekana drobno
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka drobno posiekanego koperku
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki śmietany
1 żółtko
2 łyżki świeżo startego parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE

Najpierw przygotowałam sos grzybowy. Szalotkę i czosnek delikatnie smażyłam na jednej łyżce oliwy, aż zmiękły. Dodałam jeszcze dwie łyżki oliwy z oliwek i usmażyłam grzyby na dużym ogniu, często mieszając, około 7 minut, aż cały płyn odparował. Grzyby nie mogą pływać w sosie. Śmietankę lekko ubiłam, wymieszałam z żółtkiem i dodałam do grzybów. Dokładnie wymieszałam, odczekałam jeszcze minutę i zdjęłam z ognia. Pozostawiłam do ostygnięcia.

Steki posmarowałam oliwą z oliwek. Przyprawiłam solą i pieprzem. Patelnie mocno nagrzałam-musi być naprawdę gorąca. Usmażyłam steki około 2 minut z każdej strony. Zdjęłam z patelni i pozwoliłam żeby ostygły. Nagrzałam piekarnik do 220 stopni. Położyłam steki na blaszce do pieczenia. Na każdy z nich nałożyłam trochę sosu grzybowego i posypałam parmezanem. Zapiekałam około 7 minut, aż temperatura wewnątrz mięska uzyskała 60 stopni. 


1 komentarz:

Dodaj komentarz...