środa, 4 marca 2015

SAŁATKA Z KURCZAKIEM W SEZAMIE

Przepis na sałatkę znalazłam w książce doktora Marka Baradyna (Odmładzająca książka kucharska), twórcy diety strukturalnej i eksperta w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania. Sałatka początkowo wydała mi się być mało pożywna jako danie główne, lecz okazało się, że jest bardzo sycąca i energetyczna. Mimo, iż smaki idealnie się komponują, ja  dodałam od siebie odrobinę pikanterii w postaci szczypty chilli. 

Wartość odżywcza 1 porcji

wartość energetyczna 374 kcal
białko 32 g
tłuszcz 20,8 g
węglowodany 22,8 g
błonnik 8,0 g

wysoka zawartość potasu (67% dziennego zapotrzebowania), witaminy A (127%), kwasu foliowego (83%), witamin E, C (145 %), B2, B6 (85%) i PP (82%)
źródło wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z oliwy z oliwek i sezamu.


 SKŁADNIKI

2 średnie piersi z kurczaka (po około 150 g)
2 łyżki sezamu
1 średni brokuł
2 średnie marchewki
czerwona papryka, szczypiorek lub natka pietruszki
1 mała łyżka curry
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy
150 ml jogurtu naturalnego
sól morska, pieprz, zioła prowansalskie, chilli

WYKONANIE

Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę: do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, dodać rozgnieciony czosnek, sezam oraz przyprawę curry. Do marynaty włożyć kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie ugotować pokrojoną w kostkę marchewkę. Pod koniec gotowania dodać brokuł i gotować jeszcze 5 minut. Ugotowane warzywa odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia. Z lodówki wyjmujemy kurczaka, solimy, dodajemy chilli i smażymy na złoty kolor. Do miski wkładamy warzywa, kurczaka oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Jogurt mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.  Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...