sobota, 7 marca 2015

KREM Z KALAFIORA Z CHRUPIĄCĄ SZYNKĄ PROSCIUTTO

Krem z kalafiora zapewne każdy z Was zna doskonale. W tym przepisie wykorzystano szynkę prosciutto, która powoduje, że zupa nabiera zupełnie innego charakteru. Trzeba jednak uważać, aby podczas gotowania nie dodać zbyt dużo soli, gdyż szynka prosciutto jest już dość słona.




SKŁADNIKI

60 g cienkich plasterków szynki prosciutto
2 łyżki niesolonego masła
1 drobno pokrojona cebula
1 główka selera pokrojona w kostkę
1 por, posiekany
2 ząbki czosnku, rozdrobnione
1 pokrojona w kostkę główka kalafiora o wadze około 900 g 
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
60 ml śmietanki
sól i mielony pieprz

WYKONANIE
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Blachę do pieczenia wyściel cienką warstwą szynki prosciutto. Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut, do momentu, gdy stanie się chrupiąca. Po ostygnięciu pokrusz.
Masło rozpuść w dużym rondlu o grubym dnie na niewielkim ogniu. Dodaj cebulę, seler, por oraz czosnek i smaż około 5 minut, do momentu, gdy warzywa zmiękną. Następnie dodaj kalafior i gałkę muszkatołową, dobrze wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Po zmniejszeniu ognia duś przez około 25 minut do chwili, gdy kalafior stanie się miękki. Następnie zdejmij z ognia i odstaw, by zupa odrobinę ostygła.
Zmiksuj całość blenderem. Dodaj nieco więcej bulionu, jeżeli zupa okaże się zbyt gęsta. Wymieszaj ze śmietaną, doprowadź ponownie do wrzenia, dopraw solą oraz pieprzem i podawaj udekorowaną szynką prosciutto. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...