środa, 25 marca 2015

GUACAMOLE

Guacamole to dip z miąższu z awokado wywodzący się z Meksyku. Bardzo często gości na naszym stole, ponieważ jest zdrowy i łatwy do przygotowania. Jest bardzo uniwersalny, pasuje do grillowanego kurczaka, ryby czy wołowiny. Świetnie sprawdza się jako dip do chipsów nachos, czy do krakersów jako zakąska na imprezę. Można go przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.



SKŁADNIKI na około 1,5 filiżanki

2 dojrzałe awokado 
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 drobno posiekane cebulki dymki
1/2 papryczki chili, posiekanej, bez części nasiennej
sól i pieprz świeżo zmielony
odrobina sosu tabasco

WYKONANIE

Wydrąż miąższ z jednego awokado, dodaj sok z limonki oraz czosnek i zmiel wszystko w malakserze na gładką pastę. Przełóż do średniej miski. Miąższ z drugiego awokado pokrój w kostkę i dodaj do przyrządzonej w malakserze pasty. Dodaj cebulkę dymkę oraz papryczkę chili i starannie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sosem tabasco.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...