piątek, 13 marca 2015

CIASTECZKA OWSIANE

Ciasteczka owsiane to propozycja dla osób, które są na diecie, lecz nie potrafią sobie odmówić słodkości. Są bardzo zdrowe i pożywne, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia.


SKŁADNIKI na około 20 sztuk

100 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g zmielonych migdałów
50 g zmielonych orzechów włoskich
80 g brązowego cukru
100 g masła
70 g rodzynek lub suszonej żurawiny
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE

Masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu. Jajko roztrzep widelcem. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, orzechy i migdały oraz cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie wlej masło oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki lub żurawinę i ponownie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz ręką. Pomiędzy ciasteczkami zachowaj odstępy, gdyż ciastka delikatnie urosną. 
Ciastka wstaw do piekarnika nastawionego na 190 stopni i piecz przez około 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Wystudź je na kratce. Po ostygnięciu stwardnieją. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...